Wyprawa Liściowa

rodzinny spacer uważnościowy

• Dolina Radości – parking przy Bytowskiej 5 w Gdańsku

Opis usługi

Zapraszamy na spacer uważnościowy, który dedykowany jest rodzinom z dziećmi w wieku 3-10 lat. Ponieważ jesień to czas spadających liści naszym tematem przewodnim będą właśnie liście. Zwrócimy uwagę na kolory jesieni, poszukamy mieszkańców ukrywających się wśród liści, stworzymy małe, liściowe dzieła artystyczne. Spacer zainspirowany jest kąpielami leśnymi, dlatego szczególną uwagę zwrócimy na uaktywnienie każdego ze zmysłów, aby przywrócić równowagę naszemu układowi nerwowemu. Spróbujemy otworzyć dotyk, przywrócić pamięć o miękkości mchu, szorstkości niektórych liści czy wilgoci gleby. Wsłuchamy się dźwięki natury. Spróbujemy smaku powietrza leśnego. To wszystko pozwoli nam zanurzyć się głębiej w atmosferę lasu, aby móc pełniej doświadczać dobrostanu w kontakcie z naturą. Spacer poprowadzi Katarzyna Rosińska – biolożka, edukatorka przyrody, założycielka pierwszego leśnego przedszkola w Trójmieście, autorka projektu Dzika Klasa, certyfikowana przewodniczka kąpieli leśnych, od ponad 20 lat współpracuje z Akcją Bałtycką Prosimy aby ubrać się odpowiednio do wyjścia w teren.

• Bytowska 5, Gdańsk, Polska