Wieczorne opowiadania o sowach

Prowadzący: Jakub Typiak

• Dolina Samborowo

Opis usługi

Sowa to dla wielu z nas ptak niezwykły. Niektórzy kojarzą go z synonimem mądrości, inni z czymś zupełnie mrocznym, wręcz strasznym. Starsi z bajkami o Kubusiu Puchatku a młodsi z przygodami Harry-ego Pottera. Nie zmienia to faktu, że dla wielu z nas sowa to po prostu sowa. Ptak żyjący w nocy, na co dzień niespotykany wręcz egzotyczny. Tym czasem w Polsce do lęgów regularnie przystępuje 10 gatunków sów. Jedne są skrajnie rzadkie, inne tak częste, że właściwie można je spotkać prawie w każdym lesie. Są gatunki płochliwe jak i takie, które w obronie piskląt gotowe są nawet zaatakować człowieka. Można spotkać sowy wielkości szpaka, ale i takie, które rozmiarom tylko nieznacznie ustępują największym ptakom szponiastym. Zapraszamy na wieczorny spacer po lesie, podczas którego prowadzący będzie opowiadał o tych niezwykłych ptakach. Dowiemy się gdzie i jak żyją sowy. Jak widzą, słyszą i polują. Czo czyni je niezwykle skutecznymi łowcami. Poznamy sowie problemy współczesnego świata oraz niektóre ze sposobów jak sowom pomagać. Wreszcie dowiemy się także jak poruszać się po nocnym swiecie sów by poznawać świat nocnego lasu jednocześnie tym ptakom nie szkodzić. Spacery będzie prowadził Jakub Typiak - doświadczony ornitolog, twórca kanału na You Tube o nazwie „Ptasia Strefa” Terminy: 20.10, 21.10, 22.10, 23.10, godz. 18.30. NOWE DODATKOWE TERMINY: 26.10, 29.10, 30.10, godz. 18.30

• Dolina Samborowo, Gdańsk, Polska

marta.starke@fundacja-ab.org.pl