Kąpiel leśna z przewodnikiem

• Dolina Radości – parking przy Bytowskiej 5 w Gdańsku

Opis usługi

Kąpiel leśna to sposób zanurzania się w naturze przy użyciu wszystkich zmysłów. To znalezienie kontaktu z naturą, czerpanie dobrostanu, złapanie oddechu i wytchnienia. To również przybliżanie się do samej siebie/samego siebie poprzez pogłębienie relacji z naturą. Określenie „kąpiel leśna” jest bezpośrednim tłumaczeniem japońskich słów „shinrin-yoku”, gdyż to właśnie Japonia w latach 80-tych ubiegłego wieku stała się kolebką tej formy wzmacniania zdrowia. Inspiracją naszego spaceru będą jesienne zjawiska przyrodnicze. Spacer dedykowany jest osobom dorosłym i młodzieży. Na czym polega spacer kąpieli leśnej? Podczas spaceru kąpieli leśnej zwolnimy tempo. W trakcie wędrówki będziemy się zatrzymywać, aby wykonywać specjalnie opracowane ćwiczenia, które w shinrin-yoku określamy mianem „zaproszeń”. Szczególną uwagę zwrócimy na uaktywnienie każdego ze zmysłów, aby przywrócić równowagę naszemu układowi nerwowemu. Niczym dzieci spróbujemy na nowo otworzyć dotyk, przywrócić pamięć o miękkości mchu, szorstkości niektórych liści czy wilgoci gleby. Wsłuchamy się dźwięki natury. Spróbujemy smaku powietrza leśnego. To wszystko pozwoli nam zanurzyć się głębiej w atmosferę lasu, aby móc pełniej doświadczać dobrostanu w kontakcie z naturą. Czas trwania Nasz spacer potrwa około 3 godzin. To wystarczający czas aby doświadczyć kojącego wpływu lasu na nasze samopoczucie, a jednocześnie nie narażać się na obciążające warunki atmosferyczne. Spacer poprowadzi Katarzyna Rosińska – certyfikowana przewodniczka kąpieli leśnych wg Forest Therapy Hub i Forest Therapy Institute, biolożka, edukatorka przyrody, od ponad 20 lat współpracuje z Akcją Bałtycką Prosimy aby ubrać się odpowiednio do wyjścia w teren

• Bytowska 5, Gdańsk, Polska